BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARIDA SAVODXONLIK DARAJASINI BAHOLASH METODLARI - Toʻraqulova Nilufar Mamarayim qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  boshlangʻich  sinf  oʻquvchilarining  savodxonlik  darajasini baholash  metodlari  o‘rganiladi.  Savodxonlikni  faqat  o‘qish  va  yozish  emas,  balki tushunish  va  fikrni  ifoda  etish  jarayoni  sifatida  talqin  qilgan  holda,  turli yondashuvlarning  samaradorligi  solishtirilgan.  Tadqiqot  davomida  test,  portfel, interaktiv  topshiriqlar  va  kuzatuv  asosidagi  metodlar  qo‘llanilib,  uch  maktabda eksperimental  tadqiqot  o‘tkazildi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  an’anaviy  testlarga qaraganda  interaktiv  baholash  usullari  o‘quvchilarning  ijodiy  fikrlashini,  mustaqil o‘rganish qobiliyatini va matn bilan ishlash malakasini ancha samarali rivojlantiradi. Tadqiqotda kompleks yondashuv asosida baholashning afzalliklari tahlil qilinadi va ta’lim jarayoniga tatbiq qilish bo‘yicha maslahatlar beriladi.