HOZIRGI O'ZBEK ADABIY TILIDA SO'Z SHAKLLARI ORFOEPIYASI - Sobirova Dilnoza, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  hozirgi  o‘zbek  adabiy  tilida  so‘zlarning talaffuzi, ya’ni orfoepiyasi haqida fikr yuritiladi. Tilshunoslikning muhim sohalaridan biri bo‘lgan orfoepiya adabiy tilning og‘zaki shaklida so‘zlarni qanday to‘g‘ri aytish kerakligini belgilaydi. Maqolada kundalik hayotda va ommaviy axborot vositalarida uchraydigan talaffuz xatolari, ularning sabablari va adabiy til me’yorlariga qanday zid kelishi muhokama qilinadi. Shuningdek, to‘g‘ri talaffuzning o‘zbek tilining madaniyati va  estetik  go‘zalligini  saqlashdagi  o‘rni  ham  yoritiladi. Orfoepik  me’yorlarga  amal qilish — bu nafaqat chiroyli so‘zlash, balki tilga hurmat bilan munosabatda bo‘lishdir.