PROFILAKTIKA INSPEKTORLARINING XAVFLI GURUHDAGI SHAXSLAR BILAN ISHLASH FAOLIYATI MAVZUSIDA - Xaitov Feruz Zafar og’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  annotatsiyada  profilaktika  inspektorlarining  xavfli  guruhdagi  shaxslar bilan  ishlashdagi  roli  va  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Xavfli  guruhlar  odatda jinoyatchilikka moyil, ijtimoiy muammolar bilan yuzlashayotgan yoki huquqni buzish xavfi yuqori bo‘lgan shaxslar toifasini tashkil etadi. Ushbu guruhlar bilan samarali ishlash,  jinoyatchilikning  oldini  olish,  jamoat  xavfsizligini  ta'minlash  va  ijtimoiy barqarorlikni  saqlash  uchun  muhim  ahamiyatga  ega.  Profilaktika  inspektorlari  o‘z faoliyatida  nafaqat  qonunbuzarliklarning  oldini  olish,  balki  shaxslarni  reabilitatsiya qilish, ularga ijtimoiy va huquqiy  yordam ko‘rsatish, shuningdek, ijtimoiy  muhitda o‘zgarishlarni qo‘llab-quvvatlashni maqsad qiladi. Xavfli  guruhdagi  shaxslar  bilan  ishlashda  inspektorlar  o‘zining  psixologik, huquqiy va ijtimoiy ko‘nikmalarini samarali qo‘llab, turli dasturlar va tadbirlar orqali ularga motivatsiya berish, o‘zgarishga undash va jamoat tartibini tiklashda muhim rol o‘ynaydi.  Shu  bilan  birga,  profilaktika  inspektorlarining  faoliyati  faqat  huquqiy normativlarga  asoslanib  qolmay,  balki  individual  yondashuv,  murakkab  psixologik holatlarni inobatga olishni talab qiladi.  Profilaktika  inspektorining  xavfli  guruhdagi  shaxslar  bilan  ishlash  faoliyati muhim va murakkab vazifalardan biridir. Ushbu faoliyatning asosiy maqsadi jamoat xavfsizligini ta'minlash, jinoyatchilikni oldini olish va insonlarning hayoti va sog'lig'ini muhofaza qilishdir.