PROFILAKTIKA INSPEKTORINING UYUSHMAGAN YOSHLAR O’RTASIDA HUQUQBUZARLIKLAR PROFILAKTIKA FAOLIYATINING ASOSIY YO’NALISHLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Sheraliyev Asilbek Nosirjon o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqola,  profilaktik  inspektorlarning  uyushmagan yoshlar  o'rtasida  huquqbuzarliklar  profilaktikasi  faoliyatini  takomillashtirishning asosiy  yo'nalishlarini  tahlil  qiladi.  Maqolada,  ayniqsa,  huquqbuzarliklarning  oldini olish va ularni kamaytirish bo'yicha samarali strategiyalarni ishlab chiqish masalalari yoritilgan. Profilaktik inspektorlarning roli va ularning yoshlar bilan ishlash usullari ko'rib chiqiladi, shuningdek, yoshlarni huquqbuzarliklarga yo'l qo'ymaslikka undash uchun zarur bo'lgan pedagogik va psixologik yondashuvlar tahlil qilinadi. Maqolada,  yoshlar  o‘rtasida  huquqbuzarliklar  profilaktikasi  tushunchalari, yo‘nalishlari,  maqsad  va  vazifalari, uyushmagan  yoshlar o‘rtasida huquqbuzarliklar profilaktikasi  faoliyatining  asosiy  yo‘nalishlarining  kriminologik  tavsifi,  ushbu faoliyatninig  jamiyat  hayotidagi  ahamiyati,  uyushmagan  yoshlar  o‘rtasida huquqbuzarliklar  profilaktikasiga  oid  normativ-huquqiy  normalar  taxlili  va  ularni qo‘llash amaliyoti, uyushmagan yoshlar o‘rtasida huquqbuzarliklar profilaktikasining asosiy yo‘nalishlari oid jahon tajribasi va uni milliy qonunchiligimizga qabul qilish, ushbu sohada olib borilayotgan islohotlar.o'rganiladi. Maqola,  yoshlar  o'rtasida  huquqbuzarliklarning  oldini  olishda  profilaktik inspektorlar va ijtimoiy tashkilotlarning hamkorligi, shuningdek, davlat va jamiyatning huquqbuzarliklarni  kamaytirish  borasidagi  mas'uliyatini  kuchaytirish  kerakligini alohida ta'kidlaydi.