PROFILAKTIKA INSPEKTORLARINING O'QUV TARBIYA MUASSASALARIDAN QAYTGAN SHAXSLAR BILAN ISHLASH FAOLIYATIGA DOIR OLIB BORILAYOTGAN ISLOHOTLAR VA XORIJIY TAJRIBALAR - Abdumannapov Anvar Umar o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Maqolada profilaktika inspektorlarining o‘quv tarbiya muassasalaridan qaytgan shaxslar bilan olib boradigan ishlari, shu jumladan, ularning ijtimoiy moslashuvi, qayta tiklanishi va reabilitatsiyasi  masalalari atroflicha ko‘rib chiqilgan. Ushbu tahlilning maqsadi O‘zbekistondagi jamiyatni jinoiy xulq-atvordan himoya qilishda profilaktika inspektorlarining  o‘rni  va  ularning  o‘quv  tarbiya  muassasalaridan  chiqqan  shaxslar bilan  ishlashdagi  roli  haqida  ma'lumot  berishdir.  Maqolada,  shuningdek,  joriy islohotlar  va  reformalarning  tahlili,  mahalliy  tizimning  kamchiliklari,  hamda  bu jarayonda xorijiy tajribalar va ularning O‘zbekiston sharoitida qo‘llanilishi haqida so‘z yuritiladi. O‘zbekiston Respublikasida huquqni muhofaza qilish organlari, xususan, profilaktika inspektorlari, yoshlar va ayollarni qayta jamiyatga moslashtirish, o‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan shaxslarni ijtimoiy moslashuvini ta'minlashda muhim rol  o‘ynaydi.  O‘quv  tarbiya  muassasalaridan  chiqqan  shaxslar,  odatda,  jamiyatdan ajralib qolgan va ma'lum ijtimoiy moslashuv qiyinchiliklariga duch kelgan shaxslar bo‘lib, ularning qayta jamiyatga moslashuvi nafaqat o‘zlari, balki butun jamiyat uchun ham muhim ahamiyatga ega. Shu bois, profilaktika inspektorlarining bu jarayondagi o‘rni  alohida  e'tiborga  loyiqdir.  Maqolada  xorijiy  tajribalar,  xususan,  Rossiya, Germaniya, va AQShdagi profilaktika inspektorlarining o‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan  shaxslar  bilan  ishlashdagi  tajribalari  tahlil  qilinadi.  Ushbu  mamlakatlar misolida  profilaktika  inspektorlarining  rolini  yaxshilashga  doir  amalga  oshirilgan islohotlar,  ma'lumotlar  almashish  tizimlari,  reabilitatsiya  va  ijtimoiy  reabilitatsiya dasturlarining  samaradorligi  o‘rganiladi.  Xorij  tajribalarining  O‘zbekiston  tizimiga moslashtirilishi, shu bilan birga, mahalliy sharoitdagi mavjud muammolarni yengish uchun  samarali  chora-tadbirlar  ishlab  chiqish  zarurligi  ta'kidlanadi.  Maqolada shuningdek, o‘quv tarbiya muassasalaridan chiqqan shaxslarni ijtimoiy reabilitatsiya qilish  jarayonida  yuzaga  keladigan  muammolar,  profilaktika  inspektorlarining  bu muammolarni  bartaraf  etishdagi  metod  va  uslublari  ko‘rib  chiqiladi.  Mahalliy tizimdagi  kamchiliklar,  masalan,  profilaktika  inspektorlarining  ish  haqi,  malakasini oshirishga  oid  masalalar,  jamoatchilik  bilan  ishlashdagi  qiyinchiliklar  hamda normativ-huquqiy baza bilan bog‘liq muammolar tahlil qilinadi.