KICHIK HAJMLI IOT QURILMALARDA MIKRO-YADROLI (MICROKERNEL) TIZIMLARNI RUSTDA YOZISH TAJRIBASI - Umarov Bekzod Azizovich; Xamidov Hojiakbar (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  resurslari  cheklangan  kichik  hajmli  IoT qurilmalar uchun mos bo‘lgan mikro-yadroli (microkernel) operatsion tizimlarni ishlab chiqishning  nazariy  va  amaliy  jihatlari  ko‘rib  chiqiladi.  Xususan,  Rust  dasturlash tilining  xotira  xavfsizligi,  samaradorligi  va  modullikka  asoslangan  yondashuvi microkernel arxitekturasiga qanday uyg‘unlashishi tahlil qilinadi. Tock OS va Redox OS kabi Rustda yozilgan tizimlar misolida tajriba asosida yondashuvlar o‘rganiladi. Maqola  IoT  qurilmalar  uchun  ishonchli,  xavfsiz  va  energiya  tejamkor  operatsion tizimlar yaratishda yangi imkoniyatlarni ochib beradi.