INSULT O‘TKAZGAN BEMORLARDA PARODONT TO‘QIMALARIDA KECHADIGAN O‘ZGARISHLAR - Atajonov Hasanboy Odilbek o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada insultdan keyingi davrda parodont to‘qimalarida sodir  bo‘ladigan  o‘zgarishlar,  ularning  sabablari  va  klinik  belgilarining  tahlili keltirilgan.  Neyrologik  buzilishlar,  gigiyena  qoidalarining  buzilishi,  immunitet pasayishi  hamda  qon  aylanishidagi  o‘zgarishlar  parodontal  kasalliklarning rivojlanishiga olib kelishi mumkin. Tadqiqotlar insultdan keyingi reabilitatsiyada og‘iz bo‘shlig‘i salomatligi, ayniqsa parodont holatini nazorat qilish muhimligini ko‘rsatadi. Ushbu  maqolada  ushbu  o‘zgarishlarni  aniqlash  va  ularning  oldini  olish  bo‘yicha tavsiyalar berilgan.