ИҚТИСОДИЙ СУДЛАРДА СУҒУРТАГА ОИД ИШЛАРНИ КЎРИШНИНГ ЎЗИГА ХОСЛИГИ. - И.Юлдашев; Н.Солиев; М.Махсудова (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Суғурта  ижтимоий-иқтисодий  муносабатларнинг  қадимий кўринишларидан  биридир.  Жамият  ўртасидаги  муносабатлар  ривожлана боргани  сайин  суғурта  муносабатлари  ҳам  ривожланиб,  ҳуқуқий  тус  олиб бораверди.  Суғурта  фуқаро  ёки  юридик  шахс  суғурта  ташкилоти  билан  тузадиган мулкий ёки шахсий суғурта шартномалари асосида амалга оширилади. Кўриниб тургандек, суғуртавий муносабатлар шартнома кўринишида тартибга солинади ҳамда суғуртавий муносабатлар асосан икки турдаги суғурта муносабатларини тартибга солади. Булар мулкий ва шахсий суғурта муносабатларидир.