SUISID HOLATIGA TUSHGAN BOLALARGA PSIXOLOGIK YORDAM - Qurbanboyeva Gulayho Shuhrat qizi; Matmuratova Muhayyo Jumaboyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Bugungi  kunda  sog‘lom  va  barkamol  avlodni  tarbiyalash  eng  ustuvor vazifalardan  biridir.  Ruhiy  sog‘lom,  ma’naviyati  yuksak,  jismoniy  va  aqliy  yetuk farzandlar  yurt  kelajagidir.  Hozirgi  kunda  fan-texnikaning  jadal  sur’atlar bilan  rivojlanishi  nafaqat  jamiyat  hayotiga  balki  o‘sib  kelayotgan  yosh  avlodning ta’lim-tarbiyasiga  ham  o‘z  ta’sirini  o‘tkazmasdan  qolmayapti.  Buning  natijasida o‘quvchi  yoshlarimizda  psixologik  tanglik,  qiyin  vaziyatlar  yuzaga  kelmoqda. Albatta bunday tanglik holatlari o‘quvchining jismoniy, psixik va aqliy rivojlanishiga o‘z  ta’sirini  ko‘rsatmoqdaюTanglik  vaziyati-shaxsning  psixikasida  ro‘y  beradigan hissiy  zo‘riqishlarni  kuchli  darajada  namoyon  bo‘lishidir.  Bunday  holat  shaxsning bilish jarayonlariga, aqliy faoliyatiga, shaxslararo munosabatlar tizimida tutgan o‘rniga bog‘liqdir.Huningdek,  bu  holat  shaxsdagi  xulq-atvor  me’yorlarida  ham  o‘ziga  xos o‘zgarishlarni yuzaga keltiradi. O‘smirlarni tengdoshlari o‘rtasida uni qoniqtiradigan o‘ziga  xos  o‘rinni  egallashga  intilish  xulq-atvor  me’yorlariga  va  referent  guruhlar qadriyatlariga  yuqori  darajada  qiziqish  bilan  qo‘shilishi  kuzatiladi.  O‘smir psixikasidagi o‘tish davri unda bolalik va kattalik ususiyatlarini birgalikda bir vaqtda mavjud  bo‘lishi  bilan  izohlanadi.  O‘smirlik  yoshida  odatda  kichikroq  yoshdagilar uchun xarakterli bo‘lgan xulq-atvor reaksiyalariga moyillik ko‘pincha saqlanib  qoladi.