MENOPAUZA BILAN BOG'LIQ ISSIQ TO‘LQINLARNI DAVOLASHDA YANGI GORMONAL BO‘LMAGAN PREPARATLAR: VEOZAH (FEZOLINETANT) VA ELINZANETANT - Nematova Maftuna Rahmatilloyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Menopauza davrida ayollarda yuzaga keladigan eng keng tarqalgan simptomlardan biri — issiq to‘lqinlardir (vasomotor simptomlar). An’anaviy davolash usullaridan  farqli  o‘laroq,  gormonal  bo‘lmagan  preparatlar  xavfsizlik  profili  va samaradorligi  tufayli  e’tibor  qozonmoqda.  Yangi  dori  vositalari  —  Veozah (fezolinetant)  va  Elinzanetant  —  selektiv  KNDy  neyronlarining  faoliyatini  tartibga soluvchi  yangi  sinf  modulatorlar  sifatida  tanilgan.  Ular  markaziy  nerv  tizimida tananing issiqlik regulyatsiyasida muhim rol o‘ynovchi KNDy neyronlari faoliyatini inhibe qiluvchi neurokinin 3 retseptor antagonistlari hisoblanadi. Ushbu preparatlar menopauza  bilan  bog‘liq  issiq  to‘lqinlarni  sezilarli  darajada  kamaytirib,  an’anaviy gormonal terapiyalarga muqobil sifatida ko‘rib chiqilmoqda. Shu bilan birga, ularning gormonal  bo‘lmagan  tabiati  xavfsizlikni  oshiradi  va  ko‘plab  ayollar  uchun  yangi imkoniyatlar yaratadi.