АБУ НАСР ФАРОБИЙНИНГ ТИББИЁТ СОҲАСИДАГИ ҚАРАШЛАРИ - Кароматов Отабек Юнусович, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аннотация Ушбу мақолада ўрта асрнинг буюк мутафаккири ва энциклопедист олими Абу  Наср  Фаробийнинг  тиббиёт  соҳасига  доир  қарашлари  таҳлил  қилинади. Унинг  тиббиёт  ва  фалсафани  боғлаган  илмий  ёндашуви,  саломатликка умуминсоний ва маънавий қадриятлар нуқтаи назаридан қараши, инсон танаси ва руҳиятига бўлган илмий қарашлари очиб берилган. Шунингдек, Фаробийнинг тиббий профилактикага қаратган эътибори ва унинг тиббий-ахлоқий идеаллари мукаммал  ёритилади.  Унинг  илмий  меросининг  кейинги  мутафаккирлар, жумладан  Абу  Али  ибн  Сино  фаолиятига  кўрсатган  таъсири  ҳам  таҳлил қилинади.