JIGАRNING EXINOKOKK KISTАSINING OʼT YOʼLLАRI VА OʼT PUFАGIGА YORILISHI (KLINIK HOLАT) - Abidov O'.O (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Rezyume.  Jigar  exinokokkozi,  kistaning  oʼt  yoʼllari  va  oʼt  pufagiga  yorilishi bilan asoratlari, kam uchraydigan, lekin jiddiy holat boʼlib, zudlik bilan tibbiy yordam talab qiladi. Maqolada 36 yoshli bemorning exinokokk kistasi jigardan oʼt yoʼllariga yorilib ketganligi va bu mexanik sariqlik, xolangit rivojlanishiga olib kelgan klinik holat keltirilgan. Diagnostika usullari, jumladan, ultratovush tekshiruvi (UTT), MRT va  endoskopik  retrograd  xolangiopankreatografiya  (ERXPG)  tavsiflangan, shuningdek, endoskopik papillosfinkterotomiya va parazit elementlarini olib tashlash va  oʼt  yoʼllarini  drenajlash  orqali  xoledoxotomiya  kabi  muvaffaqiyatli  jarrohlik davolash usuli qoʼllangan. Retsidivlarning oldini olish uchun davo albendazol bilan antiparazitar terapiya orqali toʼldirildi. Erta tashxis va jarrohlik hamda endoskopik usullarning  dori  vositalari  bilan  kombinatsiyasi  asoratlar  bilan  kasallangan bemorlarda prognozni sezilarli darajada yaxshilashga imkon beradi.