MA’RIFATPARVARLIK – JAMIYAT TARAQQIYOTINING ASOSI - Mangliyeva Shaxnoza Akbar qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ma’rifatparvarlik  g‘oyasining  jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Tarixiy tajribalar hamda zamonaviy ijtimoiy taraqqiyot jarayonlariga tayangan holda, ma’rifatning inson tafakkuri, axloqiy qadriyatlar va innovatsion rivojlanishdagi hal qiluvchi rolini ochib beradi. Ayniqsa, O‘zbekiston tarixida jadidlar harakati misolida ma’rifatparvarlikning qanday ijtimoiy o‘zgarishlarga turtki bergani yoritiladi. Maqolada, shuningdek, hozirgi davrda yosh avlodni  tarbiyalash,  ilm-fan  va  madaniyatni  rivojlantirishda  ma’rifatparvarlik yondashuvlarining dolzarbligi ta’kidlanadi.