NAQSHBANDIYA TARIQATINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Alimov Abdulmalik Husniddin oʻgʻli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Tasavvuf islomiy ruhiy-maʼnaviy hayotning ajralmas qismi sifatida qadimdan musulmon  jamiyatlarida  chuqur  ildiz  otgan.  U  qalbni  poklash,  Alloh  taologa yaqinlashish  va  ruhiy  kamolotga  erishishni  maqsad  qilgan.  Tasavvuf  yo‘llari (tariqatlar) ichida esa Naqshbandiya tariqati o‘zining chuqur tafakkuri, qatʼiy shariatga sadoqati  va  ichki  zohidligi  bilan  ajralib  turadi.  Ushbu  maqolada  Naqshbandiya tariqatining  o‘ziga  xos  jihatlari,  uni  boshqa  tariqatlardan  ajratib  turuvchi  asosiy tamoyillar keng yoritiladi. 1. Xufya zikr (zikri xafiy) Naqshbandiya  tariqatining  eng  asosiy  jihatlaridan  biri  bu  –  zikrning  xufya (yashirin, ichki) shaklida bajarilishi hisoblanadi. Ko‘pchilik tariqatlarda ovozli (jahriy) zikr ustuvor bo‘lsa-da, Naqshbandiylar zikrni qalbda, ichki holat bilan, sokinlikda ado etishni afzal ko‘rganlar.