IMS TIZIM OSTI SATHLARI STANDART PROTOKOLLARINI ISHLASHINI TAHLIL QILISH - Almardanov Muxriddin Xurram o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Internet  orqali  axborot  uzatish  jarayonida  xavfsizlik  masalalari dolzarb  ahamiyat  kasb  etadi.  Maxfiylik,  ma’lumotlarning  yaxlitligi  va autentifikatsiyasi tarmoqlar uchun muhim talabdir. IPsec protokoli ushbu xavfsizlik talablarini qondirish uchun ishlab chiqilgan va hozirgi kunda VPN (Virtual Private Network)  va  korporativ  tarmoqlarda  keng  qo‘llanilmoqda.  Ushbu  maqolada  IPsec protokolining  ish  prinsipi  va  uning  tarmoq  xavfsizligidagi  o‘rni  ilmiy  asosda  tahlil qilinadi.