ASORATLANGAN SURUNKALI YURAK YETISHMOVCHILIGINI INTENSIV TERAPIYA MUAMMOLARI - S.Sh. Joniev; M.Azimov; M.Yuldashev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Homiladorlik  yurak-qon  tomir  tizimidagi  jiddiy  fiziologik  o'zgarishlar  bilan bog'liq. Homiladorlik bilan bog'liq bo'lgan yurak-qon tomir asoratlari orasida peripartal kardiyomiyopatiya (PKM) homiladorlikning oxirida yoki tug'ruqdan keyingi birinchi oylarda  sog'lom  ayollarda  paydo  bo'ladigan  potentsial  hayot  uchun  xavfli  yurak kasalligidir.  Sog'lom  ayollarda  tug'ruqdan  keyingi  noqulayliklarni  (charchoq,  nafas qisilishi  va  shish)  (PKM)ning  patologik  belgilaridan  farqlash  asosiy  muammodir. Bundan  tashqari,  preeklampsi,  miyokardit  yoki  asosiy  genetik  kasallik  kabi homiladorlik  bilan  bog'liq  patologiyalar  (PKM)    bilan  bir-biriga  mos  keladigan alomatlarni ko'rsatadi. Tashxis qo'yishdagi qiyinchiliklar va homiladorlikdagi boshqa patologik sharoitlarni ajratish (PKM)  nima uchun hali ham kam baholanayotganini tushuntirishi  mumkin.  Bundan  tashqari,  asosiy  patofiziologiyalar  yaxshi tushunilmagan,  biomarkerlar  kam  va  davolash  imkoniyatlari  umuman  cheklangan. Uzoq  muddatli  prognoz  va  davolash,  shu  jumladan  keyingi  homiladorlik  tajribasi endigina  paydo  bo'la  boshlaydi.  Ushbu  sharh  (PKM)  homiladorlikdagi  normal sharoitlarni,  gipertenziv  asoratlarni,  genetik  jihatlarni  va  yuqumli  kasalliklarni solishtirish  orqali  onaning  yurak-qon  tomir  tizimidagi  fiziologik  va  patofiziologik o'zgarishlarning  yangi  jihatlariga  qaratilgan.  Shuningdek,  u  (PKM)  bo'yicha bilimlarning hozirgi holati to'g'risidagi klinik va asosiy fan ma'lumotlarini taqdim etadi va  ularni  kontekstga  olib  keladi  va  shu  bilan  diagnostika  vositalari,  terapevtik yondashuvlar va boshqaruvda istiqbolli yangi tushunchalarni ta'kidlaydi.