SHOSHILINCH KARDIOLOGIYADA YUQORI TEXNOLOGIK USULLAR BILAN DAVOLASHDAN KEYINGI INTENSIV TERAPIYA USULLARINI QO`LLANILISHI - S. Sh. Joniyev; M.A. Aladinov; O. Xusanov; M. Aliqulov (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Hozirgi  kunga  kelib  o‘tkir  koronar  sindrom  (O‘KS)  keksa yoshdagi  bemorlarda  o‘limning  asosiy  sabablaridan  biri  bo‘lib  qolmoqda.  So‘nggi yillarda mamlakatimizning deyarli barcha hududlarida revaskulyarizatsiya terapiyasi markazlari tashkil etildi. Xususan, O‘KS va infarktdan keyingi kardioskleroz (IKKS) bilan og‘rigan bemorlarning hayot sifatini yaxshilash maqsadida teri orqali koronar aralashuvlar  (TOKA)  qo‘llanilmoqda.  Ushbu  endovaskulyar  operatsiyalar bemorlarning  umumiy  holatini  sezilarli  darajada  yaxshilash,  jismoniy  faollikka chidamliligini  oshirish  va  ularni  odatdagi  kundalik  hayotga  qaytarish  imkonini beruvchi  zamonaviy  yuqori  texnologik  davolash  usuli  sifatida  tan  olingan.  Mazkur maqolada turli xil stentlash usullari bilan teri orqali koronar aralashuvlardan o‘tgan keksa va o‘rta yoshdagi bemorlarning retrospektiv tahlili o‘tkazildi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatdiki, 163 nafar bemorda amalga oshirilgan 337 dan ortiq endovaskulyar aralashuvlarning aksariyatida O‘KS tashxisi aniqlangan.