DAVLAT XARAJATLARIDA SHAFFOFLIKNI TA’MINLASHDA RAQAMLI PLATFORMALAR ROLI - Patalov Jahongir Jumabayevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  ilmiy  maqola  O‘zbekistonda  davlat  xarajatlarini  shaffof qilishda raqamli platformalarning rolini kompleks tahlil qiladi. 2020-2023 yillardagi "E-xarid", "Ochiq byudjet" tizimlari statistikasi asosida raqamlashtirishning iqtisodiy samaradorlikka ta'siri (xarid narxlarining 18% pasayishi, tenderlar sonining 2 baravar o'sishi) o‘rganilgan. Xalqaro tajriba (Janubiy Koreya, Estoniya) bilan solishtirma tahlil asosida  O‘zbekiston  uchun  maxsus  takliflar  ishlab  chiqilgan:  5G  texnologiyalari, smart-kontraktlar,  fuqarolik  nazoratini  kuchaytirish  mexanizmlari.  Maqola  moliya vazirligi, davlat xaridlari agentligi va Jahon banki ma'lumotlariga tayanadi.