MOLIYA BOSHQARUVIDA ZAMONAVIY AXBOROT TIZIMLARINING ROLI - Zaripov Azamat Djurayevich; Patalov Jahongir Jumabayevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola Oʻzbekiston moliya tizimida zamonaviy axborot texnologiyalarining (sunʼiy intellekt, blokcheyn, bulutli hisoblash) qoʻllanilishi, joriy muammolar va ularni bartaraf etish yoʻllariga bagʻishlangan. Tadqiqotda 2020-2024 yillardagi  global  va  mintaqaviy  statistik  maʼlumotlar,  shuningdek  Oʻzbekiston Markaziy banki va moliya institutlarining rasmiy hisobotlari tahlil qilingan. Asosiy eʼtibor  texnologik  innovatsiyalarning  moliya  xizmatlarining  samaradorligi  va xavfsizligiga  taʼsiri,  shu  bilan  birga  kiberxavfsizlik,  kadrlar  tayyorlash  va  qonuniy bazaning  yetishmasligi  kabi  muammolarga  qaratilgan.  Maqolada  taklif  etilgan yechimlar  orasida  "Milliy  kiberxavfsizlik  sandiqi",  "FinTech  Akademiyasi"  tashkil etish  va  "Raqamli  moliya  qonuni"ni  ishlab  chiqish  kabi  amaliy  chora-tadbirlar muhokama  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  koʻrsatadiki,  Oʻzbekiston  moliya sektorida raqamli transformatsiyani amalga oshirish uchun hukumat, xususiy sektor va ilmiy hamjamiyatning qoʻshma saʼy-harakatlari zarur.