FOYDA SOLIG'INING MAHALLIY BYUDJETLAR DAROMADLARIDAGI O'RNI: SIRDARYO VILOYATI MISOLIDA - Patalov Jahongir Jumabayevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqola  Sirdaryo  viloyatida  2019–2023  yillarda  foyda soligʻining mahalliy byudjet daromadlaridagi oʻrni va dinamikasini kompleks  tahlil qiladi. Statistik maʼlumotlar asosida olib borilgan tadqiqot shuni koʻrsatadiki, soliq tushumlarining  70%  yirik  korxonalar  hisobiga  toʻplanadi,  kichik  biznes  esa  soliq intizomi zaifligi va moliyaviy hisobotlarning etarli darajada aniq emasligi tufayli atigi 30% hissa qoʻshmoqda. Maqolada soliq tushumlarini oshirish uchun taklif etilayotgan choralar  (soliq  imtiyozlarini  optimallashtirish,  elektron  hisobot  tizimini  joriy  etish, kichik  biznesni  qoʻllab-quvvatlash)  viloyat  iqtisodiyotining  barqaror  rivojlanishiga qaratilgan. Tadqiqot natijalari nafaqat Sirdaryo viloyati, balki Oʻzbekistonning boshqa hududlari uchun ham amaliy ahamiyatga ega.