“KITABUL MASOHIF” MUS’HAFLAR TARIXINI YORITGAN DASTLABKI ILMIY MANBA - Xudashkurov Xikmat Farxodovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur  maqolada Abu Bakr Ibn Abu Dovud as-Sijistoniyning “Kitabul  Masohif”  asari  Qur’on  mus’haflarining  jamlanish  tarixi  nuqtai  nazaridan tahlil  qilinadi.  Asarda  sahobalar  davrida  Qur’on  oyatlari  qanday  tartiblanganligi, Usmon ibn Affon roziyallohu anhuning rasmiy mus’hafni yaratish tashabbusi va bu boradagi sahobalar ijmosi bayon etiladi. Maqolada ushbu asarning tarixiy ishonchliligi, hadisiy dalillar bilan mustahkamlanganligi hamda Qur’on ilmlaridagi ilmiy ahamiyati yoritilgan.  “Kitabul  Masohif”  –  Qur’on  matnining  yozma  tarixini  o‘rganuhi  eng qadimiy manbalardan biri sifatida ko‘riladi.