HAYVONLARDAN ODAMLARGA YUQADIGAN XAVFLI KASALLIKLAR VA ULARNING OLDINI OLISH CHORA TADBIRLARI - Mamudjonov Sarvarbek Shodlik o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:        Ushbu  maqolada  zoonoz  kasalliklar  va  ularni  oldini  olish choralari  haqida  so‘z  yuritiladi.  Zoonoz  kasalliklar  –  hayvonlardan  insonlarga yuqadigan yuqumli kasalliklar bo‘lib, ular global sog‘liqni saqlash tizimida katta xavf tug‘diradi. Maqolada zoonoz kasalliklarning asosiy turlari, yuqish yo‘llari va tarqalish mexanizmlari  yoritiladi.  Shuningdek,  ularni  oldini  olish  uchun  samarali  choralar, jumladan, hayvonlarni emlash, sanitariya-gigiyena qoidalariga rioya qilish, veterinar va  sanitariya  xizmatlarining  ahamiyati  haqida  ma’lumot  beriladi.  Maqola kasalliklarning oldini olishda profilaktikaning dolzarbligini ta’kidlaydi.