“AYRILMAS ER” TARJIMASI: TIL VA MADANIYAT KO‘PRIGIDA INSONIYATNING YANGI PORTRETI - Sobirova Elgiza Alibek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ibrohim  G'ofurovning  “Ayrilmas  Er”  asari  nafaqat  rus  adabiyotining  durdona asarlaridan biri, balki insoniy qadriyatlar va ma‘naviy dunyoni aks ettiruvchi muhim badiiy  namunadir.  Ushbu  asar,  tarjima  jarayonida  faqatgina  til  o‘zgartirishni  emas, balki  adabiy  va  madaniy  ma’no  qatlamlarini  yangi  tilga  o‘zgartirishni  talab  etadi. Tarjimonning  vazifasi  asar  mazmunini  saqlab  qolish  va  uni  yangi  madaniyatga moslashtirishda  yuksak  mas’uliyatni  o‘z  zimmasiga  oladi.  “Ayrilmas  Er”  asaridagi asosiy g‘oya — insonning sevgi va sadoqatiga, o‘zaro munosabatlar va jamiyatdagi o‘rniga  doir  fikrlar,  boshqa  madaniyatlarda  ham  dolzarb  va  ko‘zga  tashlanadigan ahamiyatga  ega.  Tarjimada,  o‘zbek  tilidagi  nutq  va  tasvirlarni  yangi  madaniyatda to‘g‘ri aks ettirish zarurati mavjud. Bu asar, tarjima qilish jarayonining nafaqat badiiy, balki  falsafiy  jihatlarini  ham  o'z  ichiga  oladi.  Tarjimonning  muvaffaqiyati,  asar ruhiyatini  yo‘qotmasdan,  uni  to‘liq  va  aniq  tarzda  yangi  madaniyatga  o‘tkazishda yotadi.