ASIRIY IJODIDA "QISSAI SAYID NASIMIY" DOSTONI: AN'ANA VA O‘ZIGA XOSLIK - Gʻaffarova Dilshoda Ibrohim qizi; Sobirjon Tohirov (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada 18-asr oxiri - 19-asr boshlarida yashab ijod etgan Asiriy nomli shoir va tarjimonning "Qissai Sayid Nasimiy" dostoni asari tahlil qilinadi. Asarda  14-asrning  buyuk  ozarbayjon  shoiri  Imomiddin  Nasimiy  hayoti  va  ijodiga bag'ishlangan voqealar badiiy talqin bilan bayon etilgan. Maqolada dostonning sujet tuzilishi,  badiiy  uslubi,  an'anaviy  elementlari  va  o'ziga  xos  jihatlari  tadqiq  etiladi. Asiriyning bu asari orqali Nasimiy obrazining qayta talqini hamda 18-19-asrlar adabiy muhitida hurufiylik g'oyalarining aks etishi ko'rib chiqiladi.