MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA OILA MUHITIDA ESTETIK TASAVVURLARNI SHAKLLANTIRISH MAZMUNINI BELGILASHDAGI PEDAGOGIK TALABLAR. - Eshmuratova Gauxar Maxsudovna. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotaciya. Maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda estetik tushunchalarni shakllantirish  ijtimoiy-pedagogik  muammo  sifatida  ko'rib  chiqiladi.  Oila tushunchasining mohiyatini, estetik tarbiya va oilada shaxsning ma’naviy kamolotini ochib  beradi.  Maqola  oilada  ma’naviyat  va  axloqni  yuksaltirish,  oilada  bolalarga estetik  tarbiya  berish  samaradorligini  oshirish  muammolarini  o‘rganishga bag‘ishlangan bo‘lib, bu o‘z xalqi madaniyati va umuminsoniy qadriyatlarga qo‘shilish imkonini berdi. Oilada  bolalarning  estetik  qarashlarini  shakllantirishning  eng  maqbul  shakli san’at turlari haqidagi ma’lumotlar, badiiy estetik qonuniyatlar haqidagi bilimlar orqali elementar qarashlarni shakllantirishdir. Bu borada musiqa, raqs, teatr, kino, tasviriy va amaliy san’at, milliy hunarmandchilikning tarbiyaviy imkoniyatlari beqiyos. Ularning tarbiyaviy  ahamiyatidan  oila  sharoitida  samarali  foydalanish  uchun  esa  ilmiy asoslangan,  tajribada  sinalgan  ta’lim-tarbiya  tadbirlarining  mazmuni,  metodikasi, pedagogik shart-sharoitlarini ishlab chiqish talab etiladi. Bu bugungi kun pedagogika ilmi uchun dolzarb mavzu sifatida e’tirof etilmoqda.