AVTOMOBILLAR RUL MEXANIZMI - Komilov Abduvali Alijon o’gli, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Avtomobillarning boshqaruv tizimida rul mexanizmi alohida o‘rin tutadi. Rul mexanizmi  haydovchining  qo‘li  bilan  boshqariladigan  va  harakat  yo‘nalishini aniqlovchi  tizimdir.  U  transport  vositasining  xavfsizligi,  qulayligi  va  manevrlik xususiyatlarini  ta’minlaydi.  Shu  sababli,  ushbu  tizimga  qo‘yiladigan  texnik  va ekspluatatsion talablar yuqori bo‘ladi.           O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2022-yil 18-fevraldagi PQ–123-sonli qarorida  transport  sohasida  zamonaviy  texnologiyalarni  joriy  etish,  shu  jumladan avtomobil  komponentlarini  mahalliylashtirish  bo‘yicha  vazifalar  belgilangan.  Rul tizimi  ham  ushbu  komponentlardan  biri  sifatida  innovatsion  yondashuv  va  sifat nazoratini talab qiladi.