IMPLANT - Бердиева Шахноз Курбонниез кизи; Сотиболдиев Озодбек Латифжон огли; Юлдошева Мадина Азамат кизи (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada implantlar (implantologiya) — tibbiyotning turli sohalarida  foydalaniladigan  sun'iy  qurilmalar  haqida  keng  ma'lumot  beriladi. Implantlar, odatda, tana yoki turli to‘qimalar bilan integratsiyalashadigan va ular bilan ishlashga yordam beradigan asbob-uskunalardir. Bu maqola, ayniqsa, stomatologiya, ortopediya va jarrohlikda qo‘llaniladigan implantlarning turlari, ularga qo‘yiladigan talablar,  ishlatilish  usullari  va  yangi  texnologiyalarning  qo‘llanishi  haqida  to‘liq ma'lumot beradi. Implantlar  tibbiyotda  uzoq  vaqt  davomida  qo‘llanilib  kelinmoqda.  Ular odamlarning  hayot  sifatini  yaxshilash  va  organlar  yoki  to‘qimalarning  funksiya  va tuzilishini  tiklash  uchun  zarur  bo‘lgan  vositalardan  biridir.  Implantlar  turli materiallardan  tayyorlanadi,  masalan,  titanning  maxsus  qotishmalari,  keramika  va plastmassa. Stomatologiyada tish implantlari, ortopediyada esa sun'iy bo‘g‘imlar va suyak implantlari keng qo‘llaniladi. Maqolada implantlarning afzalliklari, nojo‘ya ta’sirlar va xavflari haqida ham ma'lumot keltirilgan. Implantlarni qo‘llashda zarur bo‘lgan diagnostik yondashuvlar, maxsus  usullar  va  operatsion  texnikalar  ko‘rib  chiqilgan.  Shu  bilan  birga, implantologiyaning  kelajagi  va  yangi  texnologiyalar,  xususan,  3D  bosib  chiqarish usullari va biokompatibilite masalalari ham yoritilgan.