P. I. CHAYKOVSKIYDIŃ BESINSHI SIMFONIYASINDAǴI (ОР 63. E- MOLL) TÁǴDIR TEMASI: MUZIKALIQ-ANALITIKALIQ JANTASIW - Dauletbaeva Gúlxumar (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotaciya: Bul maqala XIX ásirdiń rus simfoniyalıq muzıkasınıń eń tásirli hám dramatikalıq shıǵarmalarınıń biri bolǵan P. I. Chaykovskiydiń Besinshi simfoniyasın muzıkalıq  talıqlaw  menen  baylanıslı.  Simfoniyadaǵı  táǵdir  temasına  pútkil dramaturgiyalıq  element  sıpatında  ayırıqsha  dıqqat  awdarıladı,  onıń  intonaciyalıq kelbeti hám ózgerislerine itibar beriledi. Forma, orkestrlew, tematikalıq rawajlanıw hám  leytmotivtiń  tolıq  kórkem  obrazdı  jaratıwdaǵı  ornı  qarastırıladı.  Tallaw shıǵarmaǵa  emociyalıq  tereńlik  hám  filosofiyalıq  baǵdar  beriwshi  kompozitorlıq usıllarǵa da kóz qaratıladı.