ARAB XALIFALIGI DAVRIDA MOVAROUNNAHRDA IJTIMOIY- IQTISODIY VA MADANIY HAYOT - Bektoshev G’iyosiddin Saxriddin o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Arab xalifaligi davrida Movarounnahr hududida madaniy  hayotning  rivojlanishi  tahlil  qilinadi.  Xususan,  islom  dini  va  arab madaniyatining kirib kelishi, ilm-fan, adabiyot va me’morchilik sohalaridagi yutuqlar, madrasalar  va  kutubxonalar  faoliyati  hamda  mahalliy  ilmiy  an’analar  bilan uyg‘unlashuvi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu davrda yashagan mashhur olim va mutafakkirlarning  ilmiy  merosi  tahlil  qilinadi.  Maqolada  tarixiy  manbalar  va tadqiqotlar  asosida  Movarounnahrning  madaniy  taraqqiyotiga  xalifalik  siyosatining ta’siri o‘rganiladi.