POLIMER STRUKTURALARIDA METALLOKOMPLEKSLAR OLISHNING QONUNIYATLARI VA SELLULOZA METALL- XELATLARINI SINTEZI - Ibragimova Maftuna Ibodulloyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  polimer  strukturalarida  metallokompleks birikmalarini hosil qilishning asosiy qonuniyatlari va bu jarayonning kimyoviy-fizik asoslari tahlil qilinadi. Ayniqsa, tabiiy polimer – sellulozaning metall-ionlar bilan xelat komplekslari hosil qilish xususiyatlari chuqur o‘rganiladi. Selluloza asosidagi metall-xelatlar sintezining usullari, bu komplekslarning tuzilishi, barqarorligi hamda ularning sanoat va ekologiya sohalaridagi amaliy ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda turli metall  ionlari  (masalan,  Cu²⁺,  Fe³⁺,  Zn²⁺  va  boshqalar)  bilan  selluloza  o‘rtasidagi bog‘lanish  mexanizmlari  va  bu  jarayonlarga  ta’sir  etuvchi  omillar  –  pH,  harorat, reaksiya  muhitining  tabiati  tahlil  etilgan.  Ushbu  ilmiy  ish  bioasosli  polimerlar  va ularning  funksional  komplekslari  asosida  yangi  materiallar  yaratishda  nazariy  va amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.