BOSH VA ORQA MIYADA QON AYLANISHNING BUZULISHI - Bobojonova Feruza Shuxrat qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Bu  bosh  miyaning  yurak  qon-tomir  kasalliklari  bilan  bog‘liq bo‘lgan  funksional  yoki  organik  shikastlanishi  bo‘lib,  kardiotserebral  o‘zgarishlar deyiladi. Bosh miya tana vaznining 2 foizini tashkil qilib, organizmga kerak bo‘lgan kislorodning  20  foizini  sarf  qiladi.  Bosh  miya  po‘stlog‘ining  hujayralariga  besh daqiqadan ko‘proq qon yetib kelmasa, ular halok bo‘ladi.