ZAMONAVIY YOSHLAR ORASIDA IJTIMOIY IDENTITET SHAKLLANISHINING SOTSIOLOGIK XUSUSIYATLARI - Mirzaxamdamova Odina Mirzoxid qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur  maqolada zamonaviy  yoshlar orasida ijtimoiy identitet shakllanishining sotsiologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Identitet nazariyalariga doir G‘arb  olimlarining  qarashlari  mahalliy  kontekst  bilan  solishtirilib,  O‘zbekiston yoshlari  orasida  identitet  shakllanishiga  ta’sir  qiluvchi  omillar  chuqur  yoritilgan. Jumladan,  oila,  ta’lim,  diniy  institutlar,  ijtimoiy  tarmoqlar,  gender  va  iqtisodiy sharoitlar  bu  jarayonga  qanday  ta’sir  ko‘rsatayotgani  empirik  ma’lumotlar  asosida ko‘rsatib  beriladi.  Shuningdek,  yoshlar  orasida  identitetda  ko‘p  qatlamlilik,  rollar to‘qnashuvi, performativ identitet, identitet inqirozi va submadaniyatlar tahlil qilinib, sog‘lom  ijtimoiy  identitetni  shakllantirishga  oid  takliflar  ilgari  surilgan.  Maqolada sotsiologik yondashuvlar orqali yoshlarning o‘zligini anglash jarayoni chuqur tahlil qilinadi.