MAHALLIY DIZAYNERLAR FAOLIYATIDA AN’ANAVIY NAQSHLAR VA MOTIVLAR - Xoʻjamurodova Sevinch Abdilmajidovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  O‘zbekistonlik  mahalliy  dizaynerlar  ijodida an’anaviy  naqshlar  va  madaniy  motivlardan  foydalanish  masalasi  chuqur  tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida naqshlar nafaqat dekorativ element sifatida, balki tarixiy-madaniy  identitetni  ifodalovchi  vosita  sifatida  qaralayotgani  ilmiy  asosda  yoritildi. Mahalliy  brendlar  —  Bibihanum,  Ziroat,  Lola  Fashion  va  boshqa  dizaynerlik studiyalari  tomonidan  yaratilayotgan  liboslarda  qadimiy  naqshlarning  zamonaviy shakllari,  stilizatsiyasi  va  kompozitsion  joylashuvi  orqali  milliy  o‘zlik  va  estetik yangilanish uyg‘unligi kuzatildi. Tadqiqotda xalqaro tajriba ham solishtirildi: Turkiya, Hindiston va Marokash dizaynerlari  tomonidan  milliy  naqshlarning  global  moda  tiliga  moslashtirilgan namunalar  ko‘rib  chiqildi.  Shuningdek,  zamonaviy  texnologiyalar,  jumladan  CAD dasturlari va raqamli bosma usullar orqali naqshlarning yangi formatda libos dizayniga tatbiq etilishi alohida tahlil qilindi. Naqsh va motivlar yordamida dizaynerlar ijtimoiy, ma’naviy,  estetik  va  funksional  ma’lumotlarni  vizual  ifodalayotgani  ilmiy  jihatdan asoslab  berildi.  Maqolada  naqshlar  dizaynerlik  tafakkuri,  madaniy  siyosat  va milliylikni ifodalash vositasi sifatida qaraladi.