DAUN SINDROMI KELIB CHIQISHINING GENETIK SABABLARI. - Fotima Sharipovna NAZAROVA; Qahhorova Marjona Dilshodovna; Jabborova Gulbahor Sobirjon qizi; Ismatullayeva Jasmina Sherzodovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Daun sindromi – bu genetik kasallik bo'lib, u 21-xromosomada bir  nusxa  ortiqcha  bo'lishi  (trisomiya  21)  tufayli  yuzaga  keladi.  Trisomiya  21  deb ataladigan bu holat, bolaning har bir hujayrasida 46 xromosoma o'rniga 47 xromosoma bo'lishi bilan namoyon bo'ladi. Daun sindromi, asosan, insonning jismoniy va aqliy rivojlanishiga  ta'sir  qiladi,  shuningdek,  turli  tibbiy  muammolarni keltirib  chiqarishi mumkin.  Daun  sindromining  asosiy  sababi  21-xromosomaning  ortiqcha  nusxasidir. Buning  sababini  homiladorlikda  xromosoma  taqsimotining  noto'g'ri  bo'lishi  bilan tushuntirish mumkin. Normal sharoitda, har bir odamda ikki 21-xromosoma bo'ladi – biri onadan, biri esa otadan. Daun sindromida esa 21-xromosomaning uchinchi nusxasi mavjud bo'ladi. Trisomiya  21  homiladorlikning  boshlanishida  yoki  jinsiy  hujayralarning bo'linishi  jarayonida  yuzaga  kelishi  mumkin.  Daun  sindromining  sabablari  to'liq aniqlanmagan, ammo ba'zi omillar, jumladan, onaning yoshi (35 yoshdan yuqori bo'lsa, xavf ortadi) bu kasallikni rivojlanish ehtimolini oshirishi mumkin.