TISHLI UZATMALARNING MUSTAHKAMLIGI HISOBI - Xodjiyev Oybek Rasulovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tishli uzatmalarning mustahkamligini hisoblash masalasi yoritilgan bo‘lib,  mexanizmlarda  yuklanishga bardosh bera oladigan  tishli juftliklarni loyihalashning nazariy asoslari va amaliy jihatlari ko‘rib chiqiladi. Asosiy e’tibor  tishli  g‘ildiraklar  tishlarining  sinishiga,  sirpanishga  (ishqalanishga),  kontakt kuchlanishiga va charchoqqa nisbatan chidamliligini ta’minlovchi hisoblash usullariga qaratilgan. Hisoblashda zamonaviy standartlar (masalan, GOST yoki ISO me’yorlari) asos qilib olingan.