RAQAMLI TARIX: AN’ANAVIY TARIXSHUNOSLIK VA ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALAR INTEGRATSIYASI - Rahimova Zeboxon Oʻktam qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Bugungi kunga kelib tarix fanida yangi tarmoqlar paydo bo’lib rivojlanmoqda. Shunday yangi sohalardan biri bu “raqamli tarix” sohasidir. Mazkur kichik  ilmiy  tadqiqot  davomida  “raqamli  tarix”  tushunchasi,  uning  shakllanishi  va an’anaviy tarixshunoslik bilan uyg‘unlashuvi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. 3D vizualizatsiya, virtual haqiqat (VR), qo‘shilgan haqiqat (AR), GIS, sun’iy intellekt va katta  ma’lumotlar  (big  data)  asosida  tarixiy  tadqiqotlarni  amalga  oshirishning afzalliklari yoritiladi. Raqamli tarix fanlararo yondashuv, interaktiv taqdimot va manba saqlanishining zamonaviy shakllarini taklif etadi. Shu orqali tarixshunoslik fanining metodik  imkoniyatlari  kengayadi  va  u  yangi  bosqichga  ko‘tariladi.  Maqolada O‘zbekiston  tajribasi  asosida  raqamli  tarixning  istiqbollari  ham  ko‘rib  chiqiladi  va tegishli xulosalar beriladi.