O‘ZBEKISTON HUDUDIDA SAKLAR MADANIYATINING SHAKLLANISHI VA ARXEOLOGIK MANBALARI - Kenjayev Bektash Davronbek o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  hududida  qadimgi  davrlarda yashagan sak qabilalarining moddiy va nomoddiy  madaniyati har tomonlama tahlil etiladi.  Saklar  miloddan  avvalgi  I  ming  yillikning  o‘rtalarida  Markaziy  Osiyoda shakllangan va o‘z davrining ijtimoiy-siyosiy hamda madaniy taraqqiyotida muhim o‘rin  egallagan  etnoslardan  biri  sanaladi.  Tadqiqotda  saklar  yashagan  hududlar, ularning ijtimoiy tuzilmasi, urf-odatlari, diniy qarashlari, harbiy san’ati va arxeologik topilmalarga asoslangan madaniy yodgorliklari o‘rganiladi. Shuningdek, O‘zbekiston hududida  topilgan  saklarga  oid  muhim  arxeologik  manbalar  –  qabristonlar, ko‘chmanchi  xarobalari,  bronza  buyumlari,  tosh  va  metall  qurollar  tahlil  qilinadi. Ushbu  maqola  saklarning  tarixiy  merosi  va  uning  o‘zbek  xalqi  madaniy shakllanishidagi o‘rnini ilmiy nuqtai nazardan yoritadi.