GIPERURIKEMIYALI YURAK KASALLIKLARI FONIDA BUYRAK YETISHMOVCHILIGINI DORI ALMASHINUVI ORQALI BOSHQARISH: FEBUKSOSTAT VA TOPIROKSOSTAT TAQQOSIY TAHLILI - Bekmurodova Malika Ruzimurod qizi; G’aniyev Asadbek Ulugʻbekovich; Adxamov Asror Adxam oʻgʻli; Toirov Doston Rustamovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA:  Giperurikemiya  surunkali  buyrak  yetishmovchiligi rivojlanishida  muhim  xavf  omillaridan  biri  bo‘lib,  uning  kechishini  og‘irlashtiradi. Ushbu  subanalitik  TROFEO  surunkali  buyrak  yetishmovchiligini  tekshirish tadqiqotida  yurak-qon  tomir  jarrohlik  amaliyoti  o‘tkazgan  giperuremik  bemorlar orasidan  hisoblangan  buyrak  filtrlash  tezligi  60  ml/min/1.73  m²  dan  past  bo‘lgan bemorlar ajratilib, ksantin oksidaza fermentini bloklovchi ikki dori – febuksostat va topiroksostat  – ta’siri  solishtirildi. 42  nafar  bemor  febuksostat,  39  nafar bemor  esa topiroksostat  bilan  davolangan.  Tadqiqotning  asosiy  ko‘rsatkichi  sifatida  qon zardobidagi siydik kislotasi darajasi baholangan bo‘lib, febuksostat uni klinik jihatdan muhim bo‘lgan 6,0 mg/dL darajadan oshirmasdan ushlab turgan. Ikkinchi darajadagi ko‘rsatkichlar  —  kreatinin,  buyrak  filtrlash  tezligi,  sistatin-C  va  oksidlangan lipoproteinlar  —  febuksostat  foydasiga  ijobiy  o‘zgarishlarni  namoyon  etdi.  Urin albumin  va  lipid  profili  parametrlarida  esa  sezilarli  farqlar  aniqlanmadi.  Ushbu natijalar  asosida  febuksostat  surunkali  buyrak  yetishmovchiligi  bo‘lgan  bemorlarda siydik kislotasi almashinuvini barqaror nazorat qilishda va buyrak faoliyatini saqlab qolishda ustun terapevtik vosita sifatida baholanadi.