QAHRAMON RUHIYATINI YORITISHDA KONFILIKTNING OʻRNI - Norsoatova Dilsoʻz Sirojiddin qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada badiiy asarlarda qahramon ruhiyatini yoritishda konflikt (ziddiyat) usulining o‘rni tahlil qilinadi. Konflikt — bu adabiy obrazning ichki va  tashqi  qarama-qarshiliklarini  ochib  beruvchi  asosiy  vositalardan  biridir.  Ichki ziddiyatlar  orqali  qahramonning  ruhiy  kechinmalari,  qarorlar  qabul  qilishdagi ikkilanishlari, iztiroblari ifodalanadi. Tashqi ziddiyat esa qahramonning muhit, jamiyat yoki  boshqa  obrazlar  bilan  bo‘lgan  to‘qnashuvini  ko‘rsatib,  uning  xarakteridagi o‘zgarishlarga turtki beradi. Maqolada zamonaviy o‘zbek adabiyotidagi ayrim asarlar misolida konfliktning estetik va psixologik funksiyalari tahlil qilinadi.