GOMEOSTAZNI SAQLASHDA BUYRAKNING OʻRNI VA FIZIOLOGIK ROʻLI - Abdinabiyev Shahzod Aytbay oʻgʻli; Ibragimxodjayev B.U (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Gomeostaz — bu organizmning ichki muhitini doimiy va barqaror saqlash  jarayoni  bo‘lib,  u  turli  fiziologik  tizimlar  orqali  amalga  oshiriladi.  Bu jarayonning  asosiy  maqsadi  organizmning  hayotiy  faoliyati  uchun  zarur  bo‘lgan sharoitlarni yaratish va saqlashdir. Gomeostazning muhim jihatlaridan biri — suyuqlik va  elektrolit  muvozanatini  ta’minlash,  shuningdek,  kislorod  va  karbonat  angidrid miqdorini nazorat qilishdir. Bu jarayonda buyraklar markaziy rol o‘ynaydi. Buyraklar nafaqat  organizmdan  ortiqcha  suyuqlik  va  zararli  moddalarning  chiqarilishini ta’minlaydi,  balki  qon  bosimi,  kislota-asydoz  muvozanati,  elektrolitlar  darajasi  va boshqa ko‘plab fiziologik jarayonlarni boshqarishda ham ishtirok etadi.