ANTIBIOTIKLAR REZISTENTLIGI: SABABLARI VA OLDINI OLISH STRATEGIYALARI - Ma'murova Marjona Ulug'bek qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  antibiotiklar  rezistentligi  muammosi  chuqur tahlil  qilinib,  uning  asosiy  sabablari  va  global  sog‘liqni  saqlash  tizimiga  ta’siri yoritilgan.  Rezistentlikka  olib  keluvchi  omillar  –  antibiotiklardan  noto‘g‘ri  va nazoratsiz foydalanish, veterinariya va qishloq xo‘jaligida ularning haddan tashqari qo‘llanilishi,  sanitariya-gigiyena  talablariga  rioya  qilinmasligi  kabi  jihatlar  asosida ko‘rib  chiqilgan.  Maqolada  bakteriyalarning  antibiotiklarga  nisbatan  chidamlilik mexanizmlari – ferment ishlab chiqarish, hujayra devoridagi o‘zgarishlar va efflyuks nasoslari orqali dori moddasini chiqarib yuborish kabi ilmiy asoslangan tushunchalar bayon  etilgan.  Shuningdek,  rezistentlikning  oldini  olish  strategiyalari  sifatida antibiotiklarni  faqat  retsept  asosida  va  mikrobiologik  tekshiruvga  tayangan  holda qo‘llash, infeksiyalar profilaktikasini kuchaytirish, gigiyenik qoidalarga qat’iy amal qilish,  sog‘lom  turmush  tarzini  ommalashtirish  va  xalqaro  miqyosdagi  hamkorlik muhim  o‘rin  tutishi  ta’kidlangan.  Maqolada  muammoni  hal  qilishda  zamonaviy yondashuvlar,  ilmiy  izlanishlar  va  jamoatchilikni  xabardor  qilishning  ahamiyati yoritilib,  antibiotiklar  samaradorligini  saqlab  qolish  uchun  kompleks  yondashuvlar zarurligi ilmiy asosda bayon etilgan.