ATROF-MUHITNI MUHOFAZA QILISH BO‘YICHA KONSTITUTSIYAVIY KAFOLATLAR: NAZARIYA VA AMALIYOTDA - Abdurofiyeva Nodirabonu (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  atrof-muhitni  muhofaza  qilish  bo‘yicha konstitutsiyaviy kafolatlarning nazariy asoslari hamda ularning amaliyotdagi tatbiqi tahlil qilinadi. O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasida fuqarolarning sog‘lom va xavfsiz  ekologik  muhitda  yashash  huquqi  konstitutsiyaviy  norma  sifatida mustahkamlangan.  Tadqiqot  davomida  xalqaro  huquqiy  tajriba,  ekologik  huquq normalari va sud amaliyotlari asosida ushbu huquqlarning real hayotda qanday amalga oshirilayotgani ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ekologik monitoring, fuqarolik jamiyati ishtiroki,  sud-huquq  tizimi  va  huquqiy  savodxonlik  darajasi  mazkur  kafolatlarning ijrosiga  qanday  ta’sir  ko‘rsatayotgani  baholanadi.  Maqola  yakunida  mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha takliflar ilgari suriladi.