ORTTIRILGAN IMMUN TANQISLIGI VIRUSINING AVJ OLISH DAVRI, OITSGA O‘TISHI VA SABABLARI - Tojiboyeva Sevinch Jasur qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Orttirilgan  immun  tanqisligi  virusi  (OITV)  inson  salomatligiga  jiddiy  tahdid soluvchi kasalliklardan biri bo‘lib, dastlab immun tizimining yetishmovchiligi tufayli yuzaga keladi. Vaqt o‘tishi bilan bu holat orttirilgan immun tanqisligi sindromi (OITS) bosqichiga  o‘tadi.  XXI  asrda  ham  ushbu  infeksiyaning  dolzarbligi  saqlanib  qolgan bo‘lib, hozirgacha to‘liq davosi topilmagan. Ilmiy tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, OITV infeksiyasining erta bosqichlari, OITSga o‘tish omillari, inson salomatligiga ta’siri, yuqish yo‘llari va kasallikning terminal bosqichi o‘lim bilan yakunlanishi mumkinligi aniqlangan. Mazkur maqolada ushbu virus haqida umumiy ma’lumotlar taqdim etilib, kasallik tarqalishini oldini olishga qaratilgan profilaktik chora-tadbirlar tahlil qilinadi.