DAVLAT XIZMATCHILARI ORASIDA KORRUPSION VAZIYAT OG’IRMI? - Feruza Ro‘ziqulova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Korrupsiya  insoniyat  tarixida  sivilizatsiya  vujudga  kelgandan  beri  bor.  Ayrim tarixiy  manbalarda Qadimgi  Shummer  Akkad podshohligida  vujudga kelgan degan taxminlar  mavjud.  Qadimgi  davrdan  boshlab  hozirgi  kungacha  yo’qolish  o’rniga toboro  ildiz  otib  borayotgan  bu  illat  anchagini  kuch  to’plagan.  Mamlakatlarning tanazzulining asosiy sababalaridan bir ham bu korupsiya hisoblanadi. Shu davrgacha yetib kelgan korrupsiyaning ildizlarini sug’urish uni butkul yo’q qilish imkonsiz lekin insonlarni  huquqiy  ongini  oshirib  va  turli  huquqiy  normalar  yaratib,  ushbu  illatni tarqalishini oldini olish mumkin. Oxirgi yillarda dunyo bo’yicha va Markaziy Osiyo davlatlarida  korrupsiyaga  qarshi  kurashish  va  uning  oldini  olish  borasida  turli  hil islohotlar  amalga  oshirilmoqda,  shular  qatorida  mamlakatimizda  ham  bir  qator islohotlar  amaliyotga  tadbiq  qilinmoqda.  Xususan  hozirgi  kunda  O'zbekistonda korrupsiyaga  qarshi  kurashish  muhim  ahamiyatga  ega  sohalardan  biri.  Ta’lim, sog’liqni saqlash, huquqni muhofaza qilish va davlat faoliyatining boshqa sohalarida amalga oshirilayotgan islohotlarning birinchi bosqichidayoq yo‘l qo‘yilayotgan jiddiy qaramaqarshiliklar, qonunchilik bazasining mukammal emasligi, samarali boshqaruv siyosatining mavjud emasligining korrupsiyaning kuchayishiga va toboro ildiz otishiga sabab bo‘lmoqda. Korrupsiya millat zavoli mavzusi bod bod takrorlansa ham ma’lum bir qonun loyhalari yoki tadbirlar amalga oshirilishiga qaramasdan bu illatni butunlay jamiyatda  sug’urib  tashlab  bo’lmayapti.  Statistika  ma’lumotlariga  qaraganimizda korrupsiya iqtisodiyot rivoji, qulay tadbirkorlik va investitsiya muhiti uchun eng asosiy to‘siqlardan biri bo‘lib, bu illat jahon iqtisodiyotiga har yili o‘rtacha 2,6 trillion dollar zarar keltiradi. O‘zbekiston ham bu muammodan xalos bo‘lmagan.