TARIXIY SHAHARLARDA ZAMONAVIY QURILISH MUVOZANATI: MEROSNI ASRASH VA URBANISTIK RIVOJLANISH O‘RTASIDAGI INTEGRATSION YONDASHUV - Hamidova Mohigul Hayot qizi; Vohidov Shaxzod Kenjayevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqola  tarixiy  shaharlarda  —  xususan, O‘zbekistonning  Samarqand,  Buxoro,  Xiva  kabi  madaniy  yodgorliklarga  boy hududlarida  —  zamonaviy  qurilish  jarayonlari  va  ularning  tarixiy-madaniy  makon bilan  integratsiyasi  masalasiga  bag‘ishlangan.  XXI  asr  urbanistik  bosimlari  — aholining  o‘sishi,  turizm  infratuzilmasi,  transport  va  zamonaviy  xizmat  ko‘rsatish ehtiyojlari — tarixiy shaharlarning zamonaviylashtirilishini talab etmoqda. Biroq bu o‘zgarishlar  ko‘pincha  tarixiy  merosga  salbiy  ta’sir  o‘tkazmoqda.  Maqolada  bu muammoni  chuqur  tahlil  qilish,  arxitektura  merosi  va  yangi  qurilishlar  o‘rtasida muvozanatli  yondashuvni  taklif  etish  maqsad  qilingan.  Ishda  xalqaro  tajribalar (Istanbul, Parij, Granada, Roma) bilan bir qatorda O‘zbekistondagi mavjud loyihalar (Samarqand Turizm markazi, Xiva Ichon Qal’a yaqinidagi qurilishlar) tahlil qilingan. Integratsiyalashgan  dizayn  yondashuvlari,  konservatsiya  texnologiyalari  va arxitektura-estetik  qarorlar  asosida  madaniy  xotirani  yo‘qotmasdan  rivojlanishni ta’minlash yo‘llari ko‘rsatib berilgan.