VOYAGA YETMAGANLAR ORASIDA SUITSIDAL XULQ-ATVORNING SHAKLLANISH SABABLARI - Xasanova Mo‘mina Sa’dullayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Suitsid holatlarini qayd qilib boruvchi dunyodagi eng katta institut Shvetsiyada joylashgan  bo‘lib,  uning  hisob-kitoblariga  ko‘ra  Markaziy  Yevropa  davlatlari  bu borada peshqadam ekanligini ta’kidlashmoqda. Mazkur maqolada yuqori suitsidal xavf-xatarga ega bo‘lgan depressiv holatlar sifatida bolalar varianti (6-12 yosh) da sodir bo‘lish va ularda depressiya past darajada ifodalanishi,  zo‘riqish  unchalik  kuzatilmasligi,  bolalar  sustkash,  charchoqdan  arz qilishlari,  ta’sirchan,  qaysar  bo‘lib  qolishlari  qayd  qilinadi.  Bunday  bolalarni o‘yinlarida  “ko‘mish”  marosimi  yaqqol  ko‘rinadi  (o‘yinchoqlar  va  uy  hayvonlarini ko‘mish; rasmlarda mozor, tobutlarni ifodalanishi, o‘zining ko‘milishi bilan bog‘liq fantaziyalar).  Bunday  yoshdagi  suitsidal  harakatlar  ko‘pincha  o‘lim  bilan  tugaydi. Sababi endogen kasalliklar. Arzimagan nizo ham suitsidal harakatlarni keltirib chiqaradi. Deviant varianti - (10-12-14 yosh) ilgari xos bo‘lmagan buzilishlar; zo‘riqish, chekish, ichish, daydilik, intizomsizliklar, kayfiyatsizlik-isyon va namoyishkoronalik deb tushiniladi.