VITAMINLAR.VITAMINLARNING O’ZLASHTIRISH DARAJASI - Rahimova Gulnoza Yomgirovna,; To'xtayev Suxrob Soxib Óg'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
AnnotatsiyaMaqola vitaminlar haqida umumiy ma'lumotlarni, ularning organizmdagi o'rni va ahamiyatini taqdim etadi. Vitaminlar organizmning normal ishlashi uchun zarur bo‘lgan organik moddalar bo‘lib, ular turli xil biologik funksiyalarni amalga oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Vitaminlar ikkita asosiy turga bo‘linadi: suvda eriydigan va yog‘da eriydigan vitaminlar. Suvda eriydigan vitaminlar (masalan, vitamin C va B guruhi vitaminlari) tez so‘riladi, lekin tezda tanadan chiqariladi, shuning uchun muntazam ravishda oziq-ovqat orqali olish zarur. Yog‘da eriydigan vitaminlar (masalan, vitamin A, D, E, K) yog‘li ovqatlar bilan birga yaxshi so‘riladi.