DELPHINIUM (ISFARAK) O‘SIMLIGINING DORIVOR XUSUSIYATI VA TIBBIYOTDA FOYDALANILISHI. - Оstоnоvа Gulnоzа Rаshidоvnа; Ashurova Dilnoza Avazovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аnnоtаtsiyа: Delphinium (Isfarak) – bezakli bog‘lar va tabiatda keng tarqalgan, chiroyli moviy gullarga ega bo‘lgan o‘simlik. Ushbu o‘simlikning dorivor xususiyatlari, xususan yallig‘lanishga qarshi va antioksidant ta’siri mavjud. Delphinium nafas yo‘llari kasalliklarini, o‘pka muammolarini va ayrim yallig‘lanishlarni davolashda foydali bo‘lishi mumkin.Delphinium o‘simligining tarixiy rivojlanishi qadim zamonlarga borib taqaladi. Qadimgi Yevropa va Osiyo madaniyatlarida bezakli o‘simlik sifatida ishlatilgan. Uning dorivor xususiyatlari qadimgi Yunoniston va Rim davrida ham ma’lum bo‘lgan. Ilmiy o‘rganishlar esa 17-18-asrlarga borib taqaladi.