KUZGI BUG‘DOY YETISHTIRISHDA YOMG‘IRLATIB SUG‘ORISHNING ME’YOR VA MUDDATLARINI BELGILASH. (QARSHI TUMANI Y.OMONOV HUDUDI MISOLIDA) - Aralov Behro‘z G‘ayratovich; G‘avsiyeva Saida Umar qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Qashqadaryo viloyatining tabiiy tuproq iqlim sharoiti Qashqadaryo  viloyati  Respublikaning  janubiy  g‘arb  tomonida  joylashgan  va uning  shimoliy  va  g‘arb  tomoni  tog‘lar  bilan  to‘silgan.  Shuning  uchun  ham Qashqadaryo viloyat xududida joylashgan Qarshi dashti (Muborak, Mirishkor, Kasbi, Koson, Qarshi va Nishon tumanlari) zonasiga shimoldan sovuq havo, g‘arb tomondan Qoraqumdan  kuchli  qizigan  havo  massasi  keladi.  Bu  holat  o‘z  navbatida  keskin kontinental ob-havoni yuzaga keltiradi.  Yog‘ingarchilik esa juda kam bo‘lib o‘suv davrida 40-140 mm, kuz, qish va bahor  kezlari  104-394  mm  bo‘ladi.  Namlikning  bug‘lanishi  o‘suv  davrida                         1110-1580 mm, o‘suv davridan tashqari davrlarda 394-402 mm tashkil etadi. Natijada namlikni yetishmovchiligi sodir bo‘ladi [11, 4-7-b].