MASHINANI O‘QITISH (MACHINE LEARNING) RIVOJI VA UNING QO‘LLANILISHI - Normamatov Suyarbek; Abdumajidov Oʻrazali (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Zamonaviy texnologiyalar olamida Mashinani o‘qitishi (Machine Learning)  ilm-fanning  eng  ilg‘or  yutuqlaridan  biri  bo‘lib,  inson  tafakkuri  va texnologiya  o‘rtasidagi  yangi  ko‘prikni  yaratmoqda.  Ushbu  maqolada  Mashinani algoritmlarining  kognitiv  jarayonlarni  model  qilish  imkoniyatlari,  katta  hajmdagi ma’lumotlar  bilan  ishlashda  samaradorlikni  oshirishdagi  roli  chuqur  tahlil  qilinadi. Bunday tizimlar nafaqat sog‘liqni saqlash va moliya sohasida qarorlar qabul qilishni tezlashtiradi,  balki  transport  va  energetika  kabi  strategik  sohalarda  innovatsion echimlar  yaratishda  ham  yordam  bermoqda.  Maqolada  inson  va  mashinaning integratsiyalashuv jarayoni falsafiy nuqtai nazardan ham yoritilib, sun'iy intellektning axloqiy masalalari muhokama qilinadi. Ushbu material texnologiya ixlosmandlari, va kelajak texnologiyalarining ijtimoiy oqibatlari haqida o‘ylayotgan har bir kishi uchun ilhom manbai bo‘ladi.